01.05.2019
Zielona herbata
Zielona herbata to doskonały przeciwutleniacz opóźniający procesy starzenia się i środek obniżający poziom cholesterolu. Z powodzeniem możne być stosowany w codziennej diecie. Wywiera dobroczynny wpływ na zdrowie naszego ciała, a serwowana w postaci matchy posiada jeszcze silniejsze działanie. Jest źródłem dużej ilości polifenoli. Wiele z nich wykazuje wysokie stężenie antyoksydantów, które redukują dzianie wolnych rodników, przeciwdziałając starzeniu się organizmu. Zawartość przeciwutleniaczy przyczynia się do zachowania młodzieńczego wyglądu skóry i czyni ją mniej podatną na uszkodzenia wywołane promieniami UV.
W zielonej herbacie występują witaminy A,C, E i wit. z grupy B oraz selen i cynk. Substancje te chronią organizm przed infekcjami. Zielona herbat jest stosowana w Chinach w celach leczniczych. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej gasi pragnienie, działa moczopędnie, usuwa zastój pokarmowy, odświeża umysł i detoksykuje organizm.
Jak wykorzystać zielona herbatę w kuchni
Przygotuj napar z zielonej herbaty lub Machy. Możesz pić ją codziennie, gdyż posiada właściwości uspokajające, działa kojąco na organizm zapobiegając senności.
Zrób naleśniki z matchą
100 g maki gryczanej
1 jajko
300 ml mleka roślinnego lub wody
2-3 łyżeczki matchy
W mleku roślinnym dokładnie rozmieszaj machę, dodaj jajko i mąkę. Ciasto powinno być gładkie o konsystencji tradycyjnych naleśników. Smaż na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podawaj z ulubionymi owocami.
Przygotuj masło z matchą
250 g masła
3 łyżeczki matchy
Wymieszaj składniki. Całość zawiń w papier do pieczenia i uformuj wałek. Włóż do lodówki, aby masło stężało. Używaj do pieczywa, dań rybnych czy drobiowych.