Herbata z pokrzywy

29.04.2019

Wiosenna pokrzywa

Właściwości lecznicze pokrzywy wynikają z wysokiej zawartości składników odżywczych. Pokrzywa zawiera znaczne ilości witamin z grupy B, C i A, trochę wapnia, magnezu, potasu, cynku, krzemu, selenu i chromu. Zawiera również związki wspomagające układ krążenia, takie jak kwercetynę i rutynę. Posiada właściwości wzmacniające układ odpornościowy dzięki zawartości flawonoidów i przeciwutleniaczy. Zwalcza alergie, działa odtruwając i oczyszczająco na organizm po przez swoje moczopędne działanie.

Codzienne picie pokrzywy wzmacnia i poprawia pracę wątroby, nerek i płuc. Pokrzywa reguluje układ hormonalny wpływając na prace nadnerczy, tarczycy i układu rozrodczego.

W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej pokrzywa jest stosowana jako zioło wzmacniające Nerki. Jej liście wykazują działanie moczopędne u osób z tendencją do zatrzymania wody w organizmie. Doskonale poprawia stan skóry, dlatego też często jest używana w walce z oznakami starzenia się. Regularne przyjmowanie pokrzywy poprawia wygląd włosów i paznokci.

W ziołolecznictwie używa się zarówno liści jaki nasion pokrzywy. Do codziennej diety można włączyć herbatki z pokrzywy lub nasiona do posypywania owsianki. Nasiona zbiera się jesienią, gdy są jeszcze zielone i suszy w przewiewnym miejscu.

Napar z liści pokrzywy wskazany przy nagromadzeniu wody w organizmie:

1 łyżeczka liści pokrzywy

1/2 łyżeczka zielonej herbaty

1 szklanka wody

Zaparz i wypij.

Herbata z pokrzywy