24.02.2021
Jarmuż w diecie
Jarmuż to ostatnio bardzo popularne warzywo chętnie wykorzystywane w kuchni.
Posiada smak ostry, słodki, termikę naturalną, doskonale harmonizuje Żołądek i Śledzionę.
Ponadto posiada ruch zsyłający i porusza krew, więc wykorzystywany jest w diecie osób, którym dokucza refluks.
Jarmuż polecany jest przy takich dolegliwościach jak:
- Refluks
- Nadciśnienie
- Bezsenność
Jarmuż jako surowe warzywo jest dość ciężko strawny. Aby w pełni skorzystać z jego właściwości terapeutycznych należy go ugotować przed zjedzeniem.
Jak radzić sobie z refluksem?
By złagodzić refluks powinno się usunąć z diety produkty o wysokiej termice, miedzy innymi :
- Alkohol
- Kawę
- Czekoladę
- Ostre przyprawy
U osób mających problem z refluksem codzienna dieta powinna obfitować w:
- gotowane warzywa i ziarna
- zielone warzywa – szpinak, cykoria, rukola, jarmuż
PRZEPIS Sałatka z jarmużu
- Pęczek jarmużu
- Olej sezamowy
- Sos sojowy
- Świeży imbir
Przygotowanie: Odetnij z jarmużu wszystkie twarde części, pozostawiając miękkie liście. Liście ugotuj w wodzie do miękkości. Następnie dokładnie odciśnij jarmuż na sitku z nadmiaru wody. Przesłuż na półmisek.
Przygotuj sos: połącz olej sojowy z odrobiną sosu sojowego i plastrem startego imbiru. Tak przygotowanym sosem polej jarmuż.
Takie danie możesz spożywać jako samodzielną sałatkę lub dodatek do obiadu.