IMG_4876

24.02.2021

Jarmuż w diecie

Jarmuż to ostatnio bardzo popularne warzywo chętnie wykorzystywane w kuchni.

Posiada smak ostry, słodki, termikę naturalną, doskonale harmonizuje Żołądek i Śledzionę.

Ponadto posiada ruch zsyłający i porusza krew, więc wykorzystywany jest w diecie osób, którym dokucza refluks.

Jarmuż polecany jest przy takich dolegliwościach jak:

  • Refluks
  • Nadciśnienie
  • Bezsenność

Jarmuż jako surowe warzywo jest dość ciężko strawny. Aby w pełni skorzystać z jego właściwości terapeutycznych należy go ugotować przed zjedzeniem.

Jak radzić sobie z refluksem?

By złagodzić refluks powinno się usunąć z diety produkty o wysokiej termice, miedzy innymi :

  • Alkohol
  • Kawę
  • Czekoladę
  • Ostre przyprawy

U osób mających problem z refluksem codzienna dieta powinna obfitować w:

  • gotowane warzywa i ziarna
  • zielone warzywa – szpinak, cykoria, rukola, jarmuż

PRZEPIS Sałatka z jarmużu

  • Pęczek jarmużu
  • Olej sezamowy
  • Sos sojowy
  • Świeży imbir

Przygotowanie: Odetnij z jarmużu wszystkie twarde części, pozostawiając miękkie liście. Liście ugotuj w wodzie do miękkości. Następnie dokładnie odciśnij jarmuż na sitku z nadmiaru wody. Przesłuż na półmisek.

Przygotuj sos: połącz olej sojowy z odrobiną sosu sojowego i plastrem startego imbiru. Tak przygotowanym sosem polej jarmuż.

Takie danie możesz spożywać jako samodzielną sałatkę lub dodatek do obiadu.

IMG_4876