15.02.2021
Dietetyka Medycyny Chińskiej w terapii pożywieniem
Dietetyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TMC) znacznie różni się od dietetyki zachodniej. Różnica głównie polega na wykorzystaniu terapeutycznego działania produktów w poprawie zdrowia i samopoczucia.
W medycynie chińskiej każde zioło i produkt spożywczy ma określoną termikę, smak, kierunek działania oraz miejsce działania czyli narząd na, który oddziałuje. Znając cechy poszczególnych produktów możemy dokładnie dobierać pożywienie do kondycji i dolegliwości danej osoby.
Przybliżę mechanizm działania dietetyki TMC na przykładzie opisu kaszy jaglanej.
W TMC kasza jaglana ma smak zarówno słodki jak i lekko gorzki. Posiada neutralną termikę – co oznacza, że może być stosowana za równo u osób odczuwających zimno jak i gorąco w ciele. Ponadto ma bardzo duży zakres odziaływania i wspierania narządów wewnętrznych. Działa na Żołądek, Śledzionę, Płuca i Nerki.
Kasza jaglana/proso należy do ziaren nawilżających, a jednoczenie dzięki swoim zdolnościom drenowania wilgoci z ciała, ma działanie osuszające. Mimo, że nie jest diuretykiem w podobny sposób działa.
Kasza jaglana/proso – wspomaga i harmonizuje układ pokarmowy, wzmacnia Nerki oraz zsyła w dół zbuntowane Qi Żołądka.
Jakie są wskazania do jej stosowania?
Kasz ta dobrze sprawdza się u osób z osłabionym układem pokarmowym objawiającym się brakiem apetytu, zmęczeniem, ogólnym osłabieniem i biegunką.
Jaglanka w dietetyce wschodu polecana jest miedzy innymi w takich dolegliwościach jak:
- uderzenia gorąca u pań w menopauzie
- poranne nudności
- problemy z zaburzeniami hormonalnymi
- podagra
- nadwaga
Kasza jaglana doskonale sprawdza się jako posiłek na pierwsze śniadanie, gdyż jest odżywcza.
Przepis
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- cynamon
- rodzynki
- łyżka masła lub oleju lnianego
- miód do smaku
Ugotuj kaszę do miękkości. Dodaj masło i rodzynki( lub inne ulubione owoce). Posyp cynamonem. Ewentualnie dodaj miód do smaku. Cynamon należy do przypraw rozgrzewający, więc użycie go podniesie termikę jaglanki, zwiększając jego działanie osuszające wilgoci w ciele.
Kasza jaglana zawiera : węglowodany, białko, skrobię, wapń, fosfor, żelazo, witaminy B1 i B2 oraz duże ilości kwasu krzemowego.