14.01.2022
Leczenie dietą
Gdy pojawiają się kłopoty ze zdrowiem w pierwszej kolejności powinno się zastosować terapię pożywieniem.
To co spożywasz każdego dnia wpływa na Twój stan psychofizyczny. Jedzenie jest kamieniem węgielnym życia. Odżywia nas, umożliwia rozwój, podtrzymuje naszą egzystencję. Jedzenie terapeutyczne może zapobiegać lub usuwać niektóre dolegliwości.
Chińskie powiedzenie „choroba wnika przez usta” dotyczy wielu schorzeń, takich jak wysokie ciśnienie, otyłość, otłuszczona wątroba czy choroby serca – są one ściśle powiązane z dietą.
Jeżeli na wczesnym etapie rozwoju tych schorzeń, zmniejszymy spożycie określonych produktów możemy przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem i samopoczuciem.
Terapia pożywieniem to podejście, w którym w obliczu dolegliwości pożywienie stosujemy jako lekarstwo.
Ograniczając spożycie pewnych produktów lub zwiększając konsumpcję danego pożywienia, możemy w naturalny sposób zapobiegać wielu dolegliwościom lub usuwać już istniejące.
Istotne jest odpowiednie żywienie w odniesieniu do wieku danej osoby. W diecie osób młodych mogą dominować większe ilości surowych owoców i warzy, niż w żywieniu osób starszych. Dieta osób starszych powinna być lekkostrawna, z przewagą gotowanych warzyw korzeniowych, słodkich ziemniaków i zup, gdyż tego typu pożywienie lepiej oddziałuje na ich układ trawienny.
Dbanie o zdrowie polega także na dostosowaniu się do potrzeb różnych grup wiekowych.
Osoby między 25 a 35 rokiem życia powinni koncentrować się na środkach zapobiegawczych. Dla nich najlepszym sposobem jest umiarkowanie w jedzeniu i utrzymanie równowagi emocjonalnej.
Osoby między 35 a 65 rokiem życia powinny skupić się na zapobieganiu chorobom przewlekłym takim jak nadciśnienie, cukrzyca, wysoki poziom cholesterolu. Stosując pożywienie ukierunkowane na niwelowanie pierwszych niepożądanych objawów w ciele jak zmęczenie, spadek nastroju, problemów trawiennych, nadmiernemu wypadaniu włosów, bezsenności, wybuchowości, odczuciu nadmiernego gniewu itp.
Osoby starsze powyżej 66 roku powinny skupić się na harmonizowaniu organów wewnętrznych czyli zwracać uwagę na pracę układu trawiennego i krwionośnego. Ważnym aspektem jest utrzymywanie w dobrej kondycji Śledziony i Nerek, gdyż stanowią one podstawę naszej konstytucji.
Dbałość o zdrowie i rodzaj pożywienia może się nieco różnić w zależności od płci. Kobiety, które przechodzą co miesięczną, nasiloną menstruację, kobiety przygotowujące się do ciąży, czy panie po porodzie często potrzebują specjalnej diety by odbudować niedobory w ciele, przywrócić witalność i dobre samopoczucie. Często podaje się im dzięgiel chiński, który jest ziołem przeznaczonym głównie dla kobiet.
Mężczyźni natomiast wymagają innego żywienia, częściej występują u nich nadmiary, przez co w diecie można używać więcej produktów oczyszczających jak fasolki, kiełki czy zielone, surowe warzywa.
Medycyna chińska zaleca dobór pożywienia pod kontem konstytucji danej osoby. I tak osoba, która często odczuwa gorąco w ciele będzie typem YANG. Osoba, która ciągle marznie i odczuwa zimno będzie typem YIN. Dieta dla osoby Yang powinna być lekko ochładzająca i nawilżając. Pożywienie dla typu YIN to ciepłe posiłki i więcej produktów ogrzewających
Innym podejściem stosowania dietetyki w celu poprawy zdrowia jest żywienie pod kontem konkretnych organów. Np. problemy z suchością Płuc mogą być spowodowane błędami żywieniowymi. Długotrwałe spożywanie produktów z tej samej grupy smakowej może negatywnie wpływać na organy. Na przykład żywienie z przewagą pikantnych potraw może doprowadzić do nadmiernej potliwości i obniżenia nawodnienie organizmu, prowadząc do wysuszenia Płuc.
Nadmierne ilości spożywanej soli mogą doprowadzić do osłabienie Nerek, a nadmiar cukru w diecie uszkadza Trzustkę prowadząc do nadprodukcji insuliny.
Wykluczenie negatywnych składników z diety i zastąpienie ich pożywieniem wzmacniającym dany narząd, pomaga przywrócić właściwe działanie organów ciała.
Nadmiar lub zła jakość spożywanego pożywienie często wywołuje problemy trawienne. Żywność zalegająca w układzie pokarmowym może doprowadzić do przewlekłych schorzeń. Sygnałem, że w układzie pokarmowym dochodzi do stagnacji pożywienia są wzdęcia, biegunka, gazy, bekanie czy zgaga. Tego typu objawy utrzymujące się długookresowo mogą prowadzić do stanów zapalnych żołądka, powstania kamieni żółciowych, zespołu jelita drażliwego czy zapalenia trzustki.
W takich przypadkach zmiana żywienia pomaga przywrócić właściwe dzianie narządów i zapobiec schorzeniom. Odpowiednia dieta może tonizować, wzmacniać, redukować czy regulować skutki zaburzeń w organizmie.